Tuesday, August 25, 2009

Det skal da bruges til noget.......

Sidste år havde vi rigtig meget "spild" i haven, og det er jo ikke fordi vi skal leve af de frugter, grøntsager og urter vi har i haven, men at det bare rådner væk....... Det er næsten ikke til at klare. I år har vi været meget bedre til at få noget ud af det.

Vi har masser af Skovfogedæbler, lidt upraktiske fordi rigtig mange æbler modner på en gang, og de kan ikke gemmes. Sidste år gik mange til spilde. I år bliver de til æblejuice til lørdag og søndag morgen. Det smager fantastisk - enddog børnene er enige. En dag havde vi sågar lidt solbærsaft i. Det må da give modstandkraft mod Influenza A. Den "vågne seer" vil kunne skimte 2 skovtrolde i buskene bag træet. Det er Lise og jeg, der plukker solbær.

Der er lavet marmelade af brombær, tilsat den smule hindbær der er modne nu samt en masse jordbærrabarber. Solbær er puttet i fryseren. Blommetræerne er ikke større endnu at vi godt kan følge med, så de bliver "guffet" med det samme. Clara Friis pærerne skal vi også have gjort noget ved. I øvrigt har vi haft pæretræet i mange år - og det er først i år, der rigtigt bærer frugt.

Mangler: Blåbær, kirsebær og stikkelsbær ;-) - og måske en større have......

Næste år vil vi skæve til disse opskrifter, når vi skal planlægge krydderurtebed. Jeg har haft lyst til at lave Pesto, lige siden jeg så Camilla Plums udsendelse "Mad der holder". Vi har en masse krydderurter, og det er en fornøjelse af luge i køkkenhaven, med alle duftene. Dog groer der efterhånden rucola overalt, også mellem fliserne, og det er altså ikke til at få op..........

7 comments:

Strikkeheksen said...

Ja, det er sådan en fornøjelse at få de dejlige råvarer brugt, jeg sætter stor pris på fryseren, der gemmer alle bær, indtil jeg omdanner dem til smoothies ;-)

For mange abler bruger jeg også til "tørrede æbleringe" - skær i tynde skiver og tør dem i ovnen - de smager fantastisk og kan holde et stykke tid :-)

Gitte said...

Lyder godt med de tørrede æbleringe. Det må jeg prøve ;-)

Helle : said...

Ja der er meget at hente når man som jer har en nyttehave. Det er der nu ikke plads til hos os, men persille og purløg har vi da ;-)

Jeannette Mariae said...

Det er da fantastisk, at I har så mange dejlige ting i haven. Hvis du har i overflod, kan du fryse bær mv. i mindre poser og så lave marmelade eller saft over vinteren. Selv fryser jeg skrællede og udkernede æblestykker til saft og grød. det kan sagtens lade sig gøre.

Tak for linket - det vil jeg benytte mig flittigt af.

Knus fra engen ;-)

Gitte said...

Helle - Persille og purløg er også godt, og så kan man jo heldigvis købe hvad man skal bruge i Kvickly m.v. ;-)

Jeannette Mariae - Endnu et rigtig godt tip med at fryse ned i både.
Overflod har vi ikke - endnu, da det meste blev sat et par år efter vi købte huset. Men - kan godt mærke, at der kommer mere og mere eftersom træer og buske vokser til. Dejligt.

Nette said...

Sikke meget, I får lavet. Jeg er slet slet ikke med på den vogn i år, og jeg har vildt dårlig samvittighed.
Men de kommer vel igen til næste år, de dér bær og frugter. :-)

Jeg gruer mere for, hvad jeg skal sige juleaften, når jeg ikke kan servere rysteribs for familien. Det bliver nærmest katastrofalt.

Gitte said...

Nette - Heldigvis kan alt jo købes - så du må bare lade som om det er fra din egen have ;-)